lauantai 19. toukokuuta 2012

Sari Niirasen koulutuspäivä Mikkelin palveluskoirayhdistyksen kentällä lauantaina 12.5.2012!

Saimme huippuluokan koulutusta lauantaina 12.5.2012 MPKY:n kentällä kun Sari Niiranen oli vetämässä tottispäivää! Tilattu aurinkoinen sää ei ihan ehtinyt vielä lauantaille, vaan vettä tuli välistä kuin kaatamalla ja aivan järkyttävän kylmä tuuli oli. Onneksi olin tajunnut ottaaa koko vaatearsenaalin mukaan, koska toppavaatteet oli pakko vaihtaa ruokatauon aikaan - olin aivan jäässä! :D Mutta ei se menoa haitannut!

Sarin kanssa katsottiin seuraamista ja koiran tunnetilaa/virettä siinä. Saatiin juuri niitä paljon kaivattuja vinkkejä ongelmiin, jotka seuraamisessa ja ylipäätään tekemisessä on ollut. Vielä on varmasti paljon puutteita tossa Eranin seuraamisessa, mutta kokisin kuitenkin, että juuri tuon tunnetila/vire ovat ollennaisia saada kuntoon, jotta voi muihin "ongelmiin" edes lähteä puuttumaan. Tässä siis lyhykäisyydessään Sarilta poimitut vinkit:

Seuraaminen

Tunnetilan ja vireen nosto: haukutus sekä saalistuttaminen patukalla tai muulla palkalla. Eritoten jos koira on epävarma (ollaan tulossa uuteen paikkaan, uusi tilanne tms.) leikitetään koiraa kunnon saalisleikillä ja kun koira rentoutuu -> voi alkaa hommiin. Eranilla on aika paljon taipumusta tuohon jännittämiseen ja karvojen turhaan nosteluun, joka tulee huomioida ennen treenin aloittamista. Koira täytyy saada pois siitä jännitystilasta.

Liikkeelle lähtö seuraamisessa: pari kunnon haukkua ja liikkeelle tai saalistus + haukku ja siitä liikkeelle. Tarkoituksena on nyt lopulta kaivaa koirasta se kunnon vire ja tekemisen meininki esiin. Eran kun ei tee mitään mulle ilmaiseksi vaan mun on nyt oltava tosi aktiivinen ja saatava koiraan potkua - jota se jossain vaiheessa (toivonmukaan) alkaa sitten tarjota itsekin ja mä voin ottaa vähän "rauhallisemmin".

Seuraamisessa jos vire yhtään laskee ja muutenkin voi väliin ottaa haukutusta tai saalistus + haukutus ja matka jatkuu.

Kun menee hyvin MUISTA SUULLINEN KEHU!!! Tämä hyvin tärkeää ja sillä luodaan sitä tunnetilaa. Koiran tulee myös joskus tulevaisuudessa pysyä hyvässä vireessä/tunnetilassa koko tottelevaisuuskaavio läpi, jolloin pelkkä pieni suullinen kehu tulee riittää - valmistellaan myös siihen.

Palkan paikka: Siirretään patukka takaisin kainaloon ja sieltä tiputetaan koiralle kun palkataan -> korjaisi toivottavasti seuraamispaikkaa tiiviimmäksi + ettei edistäisi. Kokeillaan tuota, mutta se voi olla ettei patukan sijainnilla ole periaatteessa merkitystä, koska koira ei tuijota patukkaa vaan hakee katsekontaktia minuun... Helpommin sanottu kun tehty tämän asian korjaaminen.

Ennen palkkausta voi myös haukuttaa muutaman kerran ja sen jälkeen vasta päästää palkalle.

Ohjaaja muistaa kävellä RIPEÄSTI eikä hidastele/odottele koiraa ja tehdään paljon oikealla käännöksiä, jotta koira (jos se ei oikeasti keskity/ole kontaktissa), tippuu matkasta armottomasti -> annetaan hihnalla pakotetta ja kun koira ruopaisee oikealle paikalleen, huippu kehut ja palkka!

"Tottista" sanalla voi kokeilla, miten paljon koiraa voi haastaa -> puskea koiraa päin samalla ja kun se alkaa olla oikeasti jo tuskissaan, että mitä hittoa toi nyt, niin siitä sitten lientyä ja kutsua luokse.

Koska koira vastaa hyvin minun kehonkieleen/liikkeeseen -> koiraa voi haukuttaessa käskyttää "istu", "maahan", "seis" -> nopeutta liikkeisiin haukun avulla sekä kehon apua/ns. uhkaa käyttäen.

Haukusta koiraa voi myös peruututtaa menemällä sitä kohti, takapään käyttöä.

Paineen luominen: vähitellen osaksi kaikkea treeniä, alkuksi vähän ja vähitellen lisätään; istumisiin, maahanmenoihin, sivulle tuloihin jne. Koiraa ei ole kiire palkata vaan opetetaan sen nauttimaan liikkeen suorituksen jälkeisestä tunnetilasta ja siitä palkkaan.

Palkkaus -> Ei pitkälle heitettyjä palkkoja niin, että koira pääsee itsekseen palkkautumaan juoksentelemalla ympäriinsä kaukana ohjaajasta. Vaan palkkauskin pidetään ns. kontrollissa, lähellä ohjaajaa -> ohjaaja on osallisena sitä - TÄRKEÄÄ!!! Jos haluaa heittää palkan, niin lähelle, jotta koiran saa heti kontrolliin.

Tällaisia eväitä/ohjeita saimme Sari Niiraselta. Tai siis paljonhan tuli muutakin asiaa, mutta nämä jäivät päälimmäisenä mieleen ja olivat meille tällä hetkellä ne olennaisimmat. Hieno treenipäivä ja toinen kierros mikä tehtiin, meni jo huomattavasti paremmin kuin ensimmäinen. Näillä vinkeillä on hyvä jatkaa omia treenjä! :)

Seuraavassa vielä kuvia päivästä - kuvista suuri kiitos Eijalle!

Tulossa hummiin :)

Alkuun leikitystä

"Tottista"!

Seuraa!

Ja yhä mennään...

Palkkaus :)

Ohjeiden kuuntelua samalla kun leikitään - ei helppoa ;)

Yhä käydään läpi, miten se homma pitikään tehdä :)

Ja seuraa!

Oikealle käännöksiä - joutuu kiirehtimään paikalleen

Ja taas käännytään

Välillä palkalle kun meni hyvin

Nyt on jo paremmalla ilmeellä seuraamisessa :)

Hyvin menee :)

Ja palkka - kiva kun jysäyttää aina reisiä vasten ;)

Tottista... :)

Näyttääkö se mulle kieltä vai miettiikö palkkaa ;)

Ja taas mennään :)

"Tottista PRKL!" :)

Ja taas mennään alta pois

Seuraa!

Tottista!!!!

Ja päästiinhän sitä palkalle :D

Vieläkö otetaan?! ;)

Leikin kapelimestaria, kädestä päätellen ;)

Eka kierros takana - koira autoon

Keskustelua treenistä - ohjaaja ottaa neuvoja vastaan, näyttäen hölmöltä ;)

Sari Niiraselle suuri kiitos avusta ja neuvoista!



Toisen kierroksen seuraamista


Ja palkka


Toiselta kierrokselta ei tullut monia kuvia kun en muistanut pyytää Eijaa ottamaan omalle kameralleni kuvia, mutta muutama kuva kuitenkin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti