keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Koulutusrintamalla tapahtuu!

Edellisestä päivityksestä onkin vierähtänyt aikaa jonkin verran ja paljon on ehtinyt tapahtua tässä välillä. Kuten arvasin kesän saapumisen myötä alkaa treenitahti kiihtyä sen verran reilusti ettei ole edes päivityksiä ehtinyt tekemään! Kevääseen ja kesään on mahtunut valtavasti jälki-, tottis- ja suojelutreenejä. Näiden lisäksi ollaan oltu sekä pääsiäisenä että juhannuksena leireilemässä maalimiehemme sekä hänen puolisonsa ja treeniporukkamme kanssa. Eli sangen intensiivinen treenijakso takana ja jotain sillä saavutettiinkin...

Nyt siis päivitetään kuulumisia kun kerran on aihettakin eli:

Giramin Erlan, "Eran" ja minä saavutimme IP1-koulutustunnuksen 6.7.2014 Jämsässä, Jämsän seudun palveluskoiraharrastajien kentällä! Tuomarina kokeessa toimi Juha Kurtti.

Ihan mieletöntä vaikkakin tätä kohden on edetty ja valtavasti treenitunteja sekä kilometrejä takana, mutta nyt se on plakkarissa! Tästä on sitten hyvä jatkaa treeniä ja katsoa mihin päin edetään.

Minä ja Eran koesuorituksen jälkeen ja plakkarissa IP1!

Jäljellä Eran esitti hyvää, maavainuista ja intensitiivistä työskentelyä. Ensimmäisellä suoralla sillä vähän herpaantui ote ennen kulmaa ja se ylitti kulman hienoisesti, jälkeä jättämättä. Ensimmäiselle esineelle tultaessa Eranilla nousi vähän nenä, mutta esineilmaisu oli hyvä ja nopea. Uudelleenlähetys esineeltä oli hyvä ja koira lähti hyvällä ilmeellä jatkamaan. Toinen kulma meni paremmin kuin ensimmäinen. Viimeiselle esineelle tullessa tuuli kääntyi vastaan ja Eran sai selkeästi hajun esineestä jo ennalta ja sen jäljestämisen tempo vähän hidastui. Esineilmaisu kuitenkin nopea ja suora. Kaikenkaikkiaan tuomari kiitteli koiran hyvää jälkityöskentelyä, pieniä virheitä lukuunottamatta ja olen itsekin hyvin tyytyväinen suoritukseen. Pisteitä saimme 95 eli hyvin tyytyväinen voi olla tulokseen jäljen osalta :)

Tottelevaisuusosuudessa suoritimme liikkeet ensimmäisenä. Eranin tyyppinen koira, joka ei ole niin hyvähermoinen, alkaa kerätä itseensä herkästi kuormaa ja se näkyi (sekä tuntui!) heti seuraamisen ensimmäisellä suoralla! Eran painoi aivan järkyttävästi ja ajattelin jo mielessäni, että hitto me ei päästä koskaan suoran loppuun saakka kun eteenpäin kävely oli aika vaikeaa :D Onneksi täyskäännöksen jälkeen Eran alkoi rauhoittua ja seuraaminenkin muuttui korrektimmaksi. Kokonaisuudessaan Eranilla säilyi todella hyvä vire koko tottelevaisuuskaavion loppuun saakka, josta olen erittäin tyytyväinen! Seuraaminen oli kaiken kaikkiaan hyvää. Jäävät olivat nopeat ja kunnossa kokonaisuudessaan. Luoksetulo maahanmenosta oli hyvä ja Eran tuli kuin tulikin loppuun saakka samaa vauhtia (tämän kanssa on jouduttu tekemään paljon töitä). Sivulle siirtyminen hyvä ja nopea. 

Noudoissa sitten tuli pistemenetyksiä. Seuraava koulutuksellinen asia on saada koira rauhoittumaan kapulan heiton aikana, koska nyt se on liian hektinen ja saattaa vähän siirtyä heitettäessä paikaltaan. Tämän tosin tiesin, mutten ehtinyt enää ennen koetta laittaa pakettiin, koska nyt on haettu noutoon vauhtia ja se olisi varmasti kärsinyt jos olisin paketoinut sivullaolemista tässä vaiheessa. Tasamaanouto luotutuksineen ja sivullesiirtymisineen muuten kunnossa ja hyvä vauhtinen. Hyppynoudossa Eranille sitten tuli joku aivopieru ja menohyppy jäi tekemättä kun koira kiersi esteen. Paluuhyppy, luovutus ja eteenistuminen muuten kunnossa ja hyvävauhtiset. A-estenouto kaikin puolin ok, ainoa ongelma se hektisyys kapulaa heitettäessä. Eteenlähetykseen olin myös tyytyväinen, koira pysyi paketissa valmistelevassa osuudessa, käskystä lähti hyvin määrätietoisesti ja vauhdilla eteenpäin, ainoa mistä tuomarikin sanoi, niin voisi mennä käskystä vielä nopeammin maahan - mutta meni kerrasta kuitenkin :)

Paikkamakuu ei sitten mennytkään ihan niin kuin Strömsössä kuten vähän pelkäsinkin. Eran kun on terävä, vilkas ja hektinen koira niin sitä se oli myös tätä liikettä suorittaessaan. Seurasi suorittavaa koiraa todella paljon ja niinhän siinä kävi kun luoksetulokäsky kuului, Eran suhahti myös eteenpäin useamman metrin minua kohden. Todella mieltäylentävä tunne kun kuulee toisen ohjaajan "tänne"-käskyn ja samalla kuuluu yleisöstä "voi prkl, nyt se lähti" ja seuraavassa hetkessä oman koiran läähätys kuuluukin aika paljon lähempää kuin aiemmin! ;) No, Eran pysyi kuitenkin tällä uudella paikallaan parimme suorituksen loppuun ja pistemenetyksiähän se tiesi. Tietääpähän mitä koulutetaan jatkossa lisää! :) Tottelevaisuusosion pistesaldomme siis 82 pistettä.

Suojeluosuuden alku jännitti itseä varmasti eniten. Vaikka Eran onkin treeneissä näyttänyt kasvaneen ja saaneen valtavasti itsevarmuutta, sen luonne ja ominaisuudet luovat kuitenkin haasteen suojeluosion rakentamiseen kestäväksi ja voimakkaaksi. Kaikkea kun ei voi kouluttaa, vaikka heikkoakin koiraa voi vahvistaa :) Kuitenkin Eran lähti hyvin piilonkiertoon ja kiersi sen nopeasti, otti hyvin kontaktin kun kutsuin ja siitä jatkoi kuutospiilolle vauhdilla. Pieni epävarmuuden poikanen kuului koiran äänestä kun se saapui kuutospiilolle ja aloitti vartioinnin, mutta onneksi Eran sai kerättyä itsensä ja jatkoi hyvällä ilmeellä/äänellä vartiointia. Sivullesiirtyminen piilolta onnistui hyvin. Pakopaikkaan siirryttiin hyvin yhteistyössä ja hyvässä hallinnassa. Pakoon Eran lähti vauhdilla ja meni hyvin kiinni. Irrotuksessa ei ongelmaa maalimiehen pysähdyttyä. Uudelleen hyökkäys ja sen torjuminen on Eranille se vaikein paikka, siinä koira kerää vaan liikaa kuormaa eikä pysy saaliilla ja tämä näkyy ikävä kyllä paskana puruotteena. Pysyi kuitenkin kiinni ja irroti uudelleen korrektisti, jääden vartioimaan hyvällä ilmeellä/äänellä. Tästä hallintaan siirtyminen sujui ongelmitta ja siirryimme pitkän liikkeen lähetyspaikkaan. Eran lähti hyvin kohti maalimiestä, mutta hidasti jonkin verran ennen kuin meni kiinni asti. Tässäkin purussa Eranin ote eli vahvasti ja se kuormittui vaikkei kuormitusta tulekaan loppuusaakka. Kuitenkin pikku Erkki-perkele pysyi kiinni ja taisteli omia mörköjään vastaan :) Hyvä irrotus ja hallintaan siirtyminen. Sivukuljetus tuomarin luokse (ei ongelmia) ja syvä huokaus ohjaajalta kun sai sanoa: "Tehtävä suoritettu" ja ojentaa pampun tuomarille. Koiran vajaavaisuudet tiedostavana, tuomarin arviointi ei ollut yllätys vaan vahvisti jo tiedossa olevaa. Pisteet suojeluosuudesta 70. Mutta mikä tärkeintä Eran sai kun saikin nimensä eteen IP1-koulutustunnuksen ja me voidaan Eranin kanssa olla ylpeitä kun me yhdessä selvittiin pitkä koepäivä ja selvittiin siitä vielä voittajina!

Osa-aluepisteemme IPO1-kokeessa olivat seuraavat:

A-osa (jälki) 95 pistettä
B-osa (tottelevaisuus) 82 pistettä
C-osa (suojelu) 70 pistettä

eli yhteensä saimme 247 pistettä ja VIK E!



Suuren suuret kiitokset kuuluvat Mikolle ja Johannalle - kiitos siitä kun uskoitte meihin sekä otitte meidät "siipienne suojaan" ja ollaan saatu treenata kanssanne!

Suuri kiitos myös meidän treeniporukalle - teidän kanssa on ollut mukavaa ja antoisaa treenata! Itse on oppinut aivan valtavasti kun ryhmässä on niin erilaisia koiria! Unohtamatta toki sitä, miten hulvatontakin on välillä! :D

Kiitokset kuuluvat myös kaikille, keiden kanssa ollaan treenattu - ilman kaikkia niitä tottissulkeisia, pellolla rämpimisiä, ajettuja kilometrejä, ei tähän päivään oltaisi koskaan päästy!

KIITOS!

... ja jatkoa odotellessa ;)


- Heidi -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti